Γαλλικός Δρόμος - Εργασία Ε1 Σχ. Ετος 2013

Λεπτομέρειες

Μαθήματα τοπικής ιστιοριογεωγραφίας : Ο Γαλλικός δρόμος

Η τάξη μας φέτος ανέλαβε ένα πρόγραμμα για το Γαλλικό δρόμο, ο οποίος βρίσκεται στη Φλώρινα μεταξύ των χωριών Σίμου Ιωαννίδη και Αλώνων.
Το Γαλλικό δρόμο τον έφτιαξαν οι Γάλλοι το 1916 κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, για να συνδέσουν, οδικώς, τη Φλώρινα με τα χωριά των Κορεστίων και της Πρέσπας, ώστε να μεταφέρουν πολεμικά εφόδια στα μέτωπα Βίγλας ? Πρέσπας..
Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν συζητήσεις μέσα στην τάξη σχετικά με το θέμα καθώς και παρουσιάσεις φωτογραφιών από τη Φλώρινα εκείνης της εποχής. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γαλλικό δρόμο από την τάξη μας.


Το πρώτο πράγμα που είδαμε λίγο πριν το μονοπάτι ήταν οι πέτρινες κολόνες πάνω στις οποίες οι Γάλλοι είχαν φτιάξει ράγες, για  να περνάει το τρένο Decauville.
Ο δρόμος παλιά ήταν στρωμένος με καλντερίμι. Επειδή όμως δεν τον φρόντισαν, οι πέτρες έχουν σκεπαστεί με χώμα και τα νερά δημιούργησαν νεροφαγιές με αποτέλεσμα την καταστροφή του δρόμου. Ωστόσο σε μερικά σημεία του δρόμου είδαμε απομεινάρια από τις πέτρες του καλντεριμιού.

 

Καθώς περπατούσαμε στο Γαλλικό δρόμο, συναντήσαμε τις τοξωτές γέφυρες. Οι τοξωτές γέφυρες ήταν φτιαγμένες από πέτρα και εξασφάλιζαν την ασφαλή διέλευση των οδοιπόρων και των μεταφορικών μέσων πάνω από ποτάμια και ρέματα.

Ακόμη, είδαμε πολλά φυτά όπως τη ράβδο του Αρών, αγριοφράουλες, θυμάρια, που τα ξεχωρίσαμε από την περίφημη μυρωδιά τους, τσουκνίδες και μελισσόχορτο. Αυτό το φυτό μας έκανε πολύ εντύπωση γιατί όταν το έτριβες στα χέρια σου μύριζε σαν λεμόνι.

Τέλος, βγήκαμε αναμνηστικές φωτογραφίες και πήραμε το δρόμο της επιστροφής χαρούμενοι γιατί μάθαμε και είδαμε πράγματα που δεν τα ξέραμε.

Ευχαριστούμε τους συνοδούς μας κ. Βαγγέλη Κουσιπέτκο, τη δασκάλα μας κ. Μάγγου Μαγδαληνή και το διευθυντή μας κ Γιάννη Δαϊκόπουλο, για την ξενάγηση και τις πληροφορίες που μας έδωσαν, ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα. Ακόμη, ευχαριστούμε τους κατοίκους των γύρω χωριών και της Φλώρινας για τη βοήθειά τους.

   
© 2ο 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος