Aπό τα όρια του Σύμπαντος, στην κβαντική χορδή!?

Λεπτομέρειες

Παρακολουθήστε ένα διαδραστικό ταξίδι από τα απειροελάχιστα του κόσμου, έως τα όρια του σύμπαντος. Καλό ταξίδι!

http://htwins.net/scale2/

Το άνθος της ζωής - ΔΣ Φιλώτα

Λεπτομέρειες

Η ταινία μικρού μήκους που ετοίμασαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλώτα.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βολιώτης
Σενάριο: Άννα Κατσουπάκη (Μαθήτρια)

Μια μικρού μήκους ταινία με ερασιτέχνες ηθοποιούς-μαθητές που δίνει με έναν απλό τρόπο το ουσιαστικό οικολογικό μήνυμα της σημερινής κοινωνίας, που δεν είναι άλλο από την προσωπική συμπεριφορά του καθένα μας προς το περιβάλλον.
Είναι πολύ σωστό να μας απασχολεί και να μας προβληματίζει το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική από το "Φαινόμενο του Θερμοκηπίου" και η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου, αλλά τα σκουπίδια του σπιτιού μας να μην τα πετάμε όπου βρούμε...
"Σκέψου γενικά και δράσε τοπικά"!


 

Ολο το νερό της Γης σε μια φούσκα

Λεπτομέρειες

Μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση έκαναν ειδικοί της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τον όγκο του νερού στη Γη. Υποστηρίζουν ότι ολο το νερό του πλανήτη θα μπορούσε να χωρέσει σε μια σχετικά μικρή φούσκα. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση η φούσκα αυτή θα είχε διάμετρο 1384 χλμ.

Η εκτίμηση αφορά το νερό των ωκεανών, των ποταμών των λιμνών αλλά και των υπόγειων αποθεμάτων νερού. Στον υπολογισμό συμπεριλήφθηκε και η ποσότητα του νερού που εκτιμάται ότι υπάρχει σε κάθε μορφή στον πλανήτη: στους παγετώνες, στην ατμόσφαιρα (νέφη, υδρατμοί κλπ) ακόμη και στους ζωντανούς οργανισμούς. Η εκτίμηση δείχνει ότι αν και το νερό καλύπτει το 70% της επιφάνειας της Γης, η μάζα του είναι δυσανάλογα μικρή.

Πηγή: http://www.tovima.gr/science/

 

Let's Do It

Λεπτομέρειες

Το "Let's Do It" είναι μια διεθνής εθελοντική καμπάνια που ξεκίνησε για 1η φορά το 2008 στην Εσθονία και είχε σαν στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο ημέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Τελικά στις 3 Μαΐου του 2008, 50.000 εθελοντές καθάρισαν 10.000 τόνους σκουπιδιών από δασικές εκτάσεις. Από τότε το "Let's Do It" έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πλέον μία φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

 Φέτος για πρώτη φορά θα φιλοξενήσουμε το ''Let's Do It'' στην Ελλάδα με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής ''Ώρα για Δράση''. Η ΕΕΔΣΑ και ο «Ώρα για Δράση», ως μη κερδοσκοπικές, εθελοντικές οργανώσεις ήρθαν σε επαφή με τους διοργανωτές της καμπάνιας από την Εσθονία και φέρνουν τη συγκεκριμένη καμπάνια στη χώρα μας.

 Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους εθελοντικούς φορείς της Ελλάδας, αλλά και όλους όσους θέλουν να συμβάλλουν, και μαζί να καθαρίσουμε μέσα σε μία μόνο ημέρα από απλές περιοχές έως και σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας μας. Είναι ένας στόχος δύσκολος ο οποίος όμως με τη συμμετοχή όλων μας μπορεί να επιτευχθεί.

 Ημερομηνία της κοινής μας δράσης είναι η Κυριακή 29η Απριλίου 2012.

 Βασικός σκοπός της καμπάνιας είναι να ενεργοποιήσουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα εθελοντικές οργανώσεις, συλλόγους, δήμους, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, σχολεία και άλλους φορείς και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να καταφέρουμε να πετύχουμε το μεγαλό στόχο!!!

 Μερικές φορές φαίνεται δύσκολο, μερικές φορές χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πολλές προκλήσεις, αλλά είναι διασκεδαστικό και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί!

Δηλώστε κι εσείς συμμετοχή στο ''Let's Do It''. 

Έρευνα συνδέει το Facebook με το ναρκισσισμό

Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian νέα έρευνα συνδέει το κοινωνικό δίκτυο του Facebook με τον ναρκισσισμό. Μερικοί από τους χρήστες της ιστοσελίδας που έχουν μεγάλο αριθμό ?φίλων? παρουσίασαν ως επί το πλείστον ναρκισσιστικές τάσεις.

Περισσότερα: Έρευνα συνδέει το Facebook με το ναρκισσισμό

 

Το Cassini χαρτογραφεί το σημαδεμένο πρόσωπο της Ρέας

Λεπτομέρειες
 
Πασαντίνα, Καλιφόρνια

Η Ρέα, ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, αποκαλύπτεται σε υψηλή ανάλυση στις τελευταίες εικόνες που μετέδωσε η αποστολή Cassini της NASA.

Περισσότερα: Το Cassini χαρτογραφεί το σημαδεμένο πρόσωπο της Ρέας

 

O Άρης στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη για το 2012

Λεπτομέρειες

Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι καταλληλότεροι μήνες για την παρατήρηση του Άρη το 2012, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται αυτό το διάστημα στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη για το 2012.

Το Σάββατο 3 Μαρτίου ο Άρης βρέθηκε σε αντίθεση, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Η Γη βρέθηκε έτσι ακριβώς ανάμεσα στον Άρη και τον Ήλιο και ο γειτονικός πλανήτης απείχε εκείνη την ημέρα μόλις 62,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη NASA, η καλύτερη μέρα για την παρατήρηση του Άρη είναι η Δευτέρα 5 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά την αντίθεση.

Για να θαυμάσει κανείς τον Κόκκινο Πλανήτη, αρκεί να κοιτάξει στην ανατολή περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Λίγες ώρες αργότερα, γύρω στα μεσάνυχτα, ο Άρης μεσουρανεί με το κοκκινωπό του χρώμα στον νότιο ουρανό.

Ακόμα και με γυμνό μάτι ο παρατηρητής μπορεί να διακρίνει το κοκκινωπό χρώμα του πλανήτη, το οποίο οφείλεται σε ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του σιδήρου, δηλαδή ένα λεπτό στρώμα σκουριάς.

Με ένα μικρό τηλεσκόπιο, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να διακρίνουν ακόμα και τα καλύμματα  ξηρού πάγου (παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα) στους πόλους του Άρη.

Η αντίθεση του 2012 είναι βέβαια εντυπωσιακή, δεν θεωρείται όμως ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς συνέβη κοντά στο σημείο όπου οι τροχιές της Γης και του Άρη απέχουν περισσότερο.

Μια καλύτερη ευκαιρία θα έλθει με την αντίθεση του 2018, όταν το φαινόμενο μέγεθος του Άρη στον ουρανό θα είναι σχεδόν διπλάσιο.

 

Παραλλαγή, μια στρατηγική επιβίωσης

Λεπτομέρειες

Η παραλλαγή των εμβίων αυτών όντων , είναι τόσο εκπληκτική , που είναι σχεδόν αδύνατο να τα ξεχωρίσεις στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κάντε κλικ για να δείτε τις εκπληκτικές εικόνες


 

Έλληνας Δημιουργός κάνει την «Έναστρη Νύχτα» διαδραστική

Λεπτομέρειες

Αν νομίζετε ότι η επαφή μας με ένα πίνακα περιορίζεται μόνο στην παρατήρηση του, ένας Έλληνας δημιουργεί νέα δεδομένα όπως μπορείτε να δείτε από το παρακάτω βίντεο που έχει δημιουργήσει αίσθηση στο Internet.

Διαβάστε όλο το άρθρο...

Περισσότερα: Έλληνας Δημιουργός κάνει την «Έναστρη Νύχτα» διαδραστική

 

Η "χιονισμένη" μας ζωή

Λεπτομέρειες

DSCN6656

Εικόνες από τη χιονισμένη μας Φλώρινα... Εικόνες γνώριμες και άρρηκτα συνυφασμένες με τον τόπο μας και τις ζωές μας.

Δείτε τις φωτογραφίες...

Περισσότερα: Η "χιονισμένη" μας ζωή

 

Ζει..

Λεπτομέρειες

Ζει! Ας την σεβαστούμε επιτέλους, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και εμείς επάνω της....

 
   
© 2ο 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος