Εδώ, απ' όπου ξεκινά η Ελλάδα

Λεπτομέρειες

florina-geo-map

Στο βορειοδυτικότερο κομμάτι της Ελλάδας βρίσκεται η γη των εξαιρετικών αντιθέσεων και της αρμονικής συνύπαρξης, η γη με τις συνεχείς εναλλαγές εικόνων και τοπίων και της φυσικής ισορροπίας. Είναι η περιοχή, όπου σμίγει ο ουρανός με το νερό, ο μύθος με την πραγματικότητα. Μεγάλες παγωμένες εκτάσεις και ψηλές οροσειρές, απέραντο γαλάζιο, αδιάκοπα τιτιβίσματα και ποικιλία ήχων που δηλώνουν ζωή. Αν θέλει κανείς να μάθει τι σημαίνει βιοποικιλότητα δεν έχει παρά να επισκεφθεί την περιοχή. Εύφορες πεδιάδες και παρθένα δάση οξιάς, βελανιδιάς και πεύκου, ενδημικά κυπαρίσσια και κέδρα, άπειρα αγριολούλουδα. Αμέτρητα κοπάδια πελεκάνων και κορμοράνων, αρκούδες, λύκοι και βίδρες, μπράνες και πέστροφες, βουβάλια και αγελαδίτσες νάνοι, είναι λίγα από τα είδη του ζωικού βασιλείου που βρήκαν καταφύγιο εδώ.

 Συνορεύει με τρεις νομούς Κοζάνης, Πέλλας και Καστοριάς και δύο κράτη Αλβανία και ΠΓΔΜ, ενώ αποτελεί οικονομικό κέντρο και εμπορικό σταυροδρόμι της ευρύτερης περιοχής. Η Φλώρινα βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. και μορφολογικά παρουσιάζει πλούσιες εναλλαγές τοπίων, καθώς έχει ορεινό, ημιορεινό και πεδινό χαρακτήρα. Περιβάλλεται από μεγάλους ορεινούς όγκους, Βόρας (Καϊμακτσαλάν) 2.524 μ., Βαρνούντας (Περιστέρι) 2.334 μ., και Βέρνον (Βίτσι) 2.128 μ.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες, πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, καθώς επηρεάζεται από την γεωγραφική θέση της πόλης, το υψόμετρο, τους μεγάλους ορεινούς όγκους και την παρουσία λιμνών στην περιοχή. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 12,1ο C. H περιοχή είναι κυρίως γεωργική και κτηνοτροφική, ενώ τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι:  δημητριακά, φασόλια, φράουλες, μήλα, αχλάδια, πιπεριές, ντομάτες, σταφύλια κ.α. Επίσης παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ στον τομέα των δασικών προϊόντων ξυλεία και καυσόξυλα. Λόγο των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή, κατασκευάστηκε και λειτουργεί το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ Α.Η.Σ. Μελίτης  ? Αχλάδας συνολικής ισχύος 330MW.  Το 1986 άρχισε να λειτουργεί η Βιομηχανική Περιοχή Φλώρινας, καθώς στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και ειδικότερα στους κλάδους των τροφίμων, ποτών , αναψυκτικών και φυσικού ανθρακούχου νερού, επίπλων, ξυλιάς,  μετάλλου,  κατασκευών, μεταφορών κ.α. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου έχουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλεις παρέχοντας πληθώρα αγαθών στου κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης.  Τα πιο ξακουστά τοπικά προϊόντα της Φλώρινας είναι οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, τα φασόλια Πρεσπών και τα περίφημα τοπικά κρασιά.


   
© 2ο 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος