Μήνυμα του Διευθυντή

Λεπτομέρειες

2odimotikoflorinas01aΚαλωσορίζω την ιστοσελίδα του σχολείου μας, ευελπιστώντας ότι θα είναι ένας ζωντανός δίαυλος γνώσης και επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα ενός νέου μοντέλου πολιτισμού που τον χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα, οι συνεχείς αλλαγές, η αμφισβήτηση και η πολυπλοκότητα. Πρωτόγνωρα πράγματα συμβαίνουν σε όλους τους τομείς, καθώς οι σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει και τον χώρο της εκπαίδευσης σε όλο το φάσμα: από τα οικονομικά των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, στα οικονομικά των εκπαιδευτικών, τα σχολικά εγχειρίδια, κ.ο.κ.

Την παρούσα ιστοσελίδα θα μπορούσαμε να τη δούμε ως έναν ενημερωτικό και δημιουργικό παράγοντα στη σύγχρονη ζωή μας, σε σχέση με την εκπαίδευση. Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο για ζητήματα του σχολείου. Επώνυμα θα μπορούν να κατατίθενται απόψεις σχετικά με ζητήματα του σχολείου. Το μειονέκτημα του σχολείου μας είναι η έλλειψη χώρων. Χρειαζόμαστε ένα γυμναστήριο, εργαστήρια πληροφορικής, φυσικής και χημείας, θεατρικής αγωγής, εικαστικών, χώρο για τη σχολική βιβλιοθήκη. Ήδη, καταθέσαμε αίτημα στον κ. δήμαρχο Φλώρινας για τη δημιουργία αυτών των χώρων, με την ελπίδα τουλάχιστον να υλοποιηθεί σχετική μελέτη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του σχολείου μας είναι το άριστο δυναμικό των μαθητών. Τα παιδιά μας εδώ στο σχολείο ζουν μια από τη πιο σημαντικές περιόδους της ζωής τους και για το λόγο αυτό αξίζουν τη μέγιστη προσοχή από όλους μας. Φοιτούν σε ένα ιστορικό σχολείο και αυτό τους δίνει μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Είναι οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας. Παραθέτω ένα κείμενο της συγγραφέας Αντιγόνης Τσάμη που μας συγκίνησε:

           Ταγαπώ αυτό το Σχολείο γιατί φοίτησα πριν πολλά

           χρόνια. Έχω πολλές αναμνήσεις από την κ. Μαρία.

            Δεν αγαπούσα τα γράμματα, στην Α΄ τάξη από το

           πρώτο διάλειμμα, έφευγα και χάζευα τις πάπιες του Σακουλέβα.

          Μούδινε καραμέλες η κ. Μαρία όμως εγώ συνέχιζα τις απουσίες.

           Τελικά με περιμάζεψαν, είναι μεγάλη Ιστορία.

           Έκτοτε συνέχισα κανονικά στο Β΄ αγαπημένο μου Σχολείο

                                                                             Α. Τσάμη

 

Εμείς οι δάσκαλοι από τη μεριά μας, καθήκον έχουμε να εξοπλίσουμε τα παιδιά μας με τα πιο σίγουρα και αξιόπιστα «εργαλεία» για να ευημερήσουν. Απώτερο στόχο έχουμε τη δημιουργία ακέραιων χαρακτήρων, που θα μπορούν να σκέφτονται με κριτικό τρόπο, χωρίς να παπαγαλίζουν κάτι που δεν καταλαβαίνουν. Η κοινωνία μας χρειάζεται μορφωμένα άτομα σε ποικίλους γνωστικούς τομείς, σε δεξιότητες, καθώς και στον τομέα των συναισθημάτων. Τα παραπάνω αποτελούν ένα τρίπτυχο και δε θα πρέπει να μειώνουμε κάποιον από αυτούς τους τομείς, υπερτιμώντας κάποιον άλλον.

Πέρα των μαθημάτων, κάθε τάξη θα υλοποιήσει τουλάχιστον ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης, με βιωματικό χαρακτήρα:

Α΄ & Β΄ Φιλαναγνωσία

Γ΄ Κυκλοφοριακή Αγωγή

Δ΄ Δάσος (Το περιαστικό δάσος του Αγ. Παντελεήμονα)

Ε΄ Τοπική ιστοριογεωγραφία

ΣΤ΄ Πλανητικό σύστημα

Η εξέλιξη των προγραμμάτων και το υλικό που θα δημιουργείται θα αναρτάται στην ιστοσελίδα.

Το σχολείο μας λειτουργεί ως ολοήμερο και με αναμορφωμένο πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα και τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, το ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Μελίτης, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Έχουμε μια χρονιά μπροστά μας που όλοι μας που όλοι μας πρέπει να «βάλουμε πλάτες». Ας αφήσουμε τις μιζέριες και τις μικροψυχίες έξω από δω. Δε θα το βάλουμε κάτω. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.        

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πληροφορικό του σχολείου μας Νίκο Κολομπότσιο, ο οποίος διέθεσε τον ελεύθερο χρόνο του για την οργάνωση της ιστοσελίδας.

                                                                   Γιάννης Δαϊκόπουλος

   
© 2ο 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος