Το Cassini χαρτογραφεί το σημαδεμένο πρόσωπο της Ρέας

Λεπτομέρειες
 
Πασαντίνα, Καλιφόρνια

Η Ρέα, ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, αποκαλύπτεται σε υψηλή ανάλυση στις τελευταίες εικόνες που μετέδωσε η αποστολή Cassini της NASA.


Περνώντας σε απόσταση 42.000 χιλιομέτρων από τη Ρέα στις 10 Μαρτίου, το σκάφος φωτογράφισε τόσο την πλευρά που κοιτάζει μονίμως τον Κρόνο όσο και την «αθέατη» πλευρά του φεγγαριού.

Οι παρατηρήσεις συμπεριέλαβαν τους μεγαλύτερους σχηματισμούς στην επιφάνεια του δορυφόρου, τον κρατήρα Μαμάλντι, που έχει διάμετρο 480 χιλιόμετρα, και τον κρατήρα Τιράουα, με διάμετρο 380 χιλιόμετρα.

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute


Αποτελούμενη κυρίως από βράχο και πάγους, η ίδια η Ρέα έχει διάμετρο 1.530 χιλιόμετρα και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα περίπου 60 φεγγάρια του Κρόνου, μετά τον μυστηριώδη Τιτάνα.


Σύγκριση μεγέθους ανάμεσα στη Γη, τη Σελήνη και τη Ρέα

Ήταν ένας από τους τέσσερις δορυφόρους του Κρόνου που ανακάλυψε τον 17ο αιώνα ο αστρονόμος Τζιοβάνι Ντομένικο Κασσίνι, προς τιμήν του οποίου βαφτίστηκε η αποστολή Cassini.

Στην ελληνική μυθολογία, η Ρέα ήταν παιδί του Ουρανού και της Γαίας.

Ήταν επίσης σύζυγος και αδελφή του Κρόνου.

Πηγή: Newroom ΔΟΛ

 

   
© 2ο 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος