Μαθήματα Τοπικής Ιστοριογεωγραφίας - Βόλτα στο Βαρόσι

Λεπτομέρειες

DSC02892Στις 5/4/2012 ημέρα Τετάρτη, οι μαθητές των δύο τάξεων της πέμπτης δημοτικού, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν με τους δασκάλους τους, περιηγήθηκαν στην περιοχή του ποταμού Σακουλέβα, γνωστή και ως Βαρόσι. Εκεί είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλά για την αρχιτεκτονική καθώς και την ιστορία των νεοκλασικών και των παραδοσιακών αρχοντικών, αφού είχαμε την χαρά να μας συνοδέψουν ο αρχιτέκτονας κ. Αινείας Οικονόμου και ο αρχαιολόγος κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος. Ας διαβάσουμε όμως τις εντυπώσεις των ίδιων των παιδιών, για τη βόλτα τους αυτή...

Την Τετάρτη το πρωί, ο διευθυντής φώναξε τα δύο τμήματα της πέμπτης τάξης να μας μιλήσει.

Γνωρίσαμε ένα αρχιτέκτονα και έναν αρχαιολόγο. Ο αρχιτέκτονας μας είπε ότι η πόλης μας έχει πολλά νεοκλασικά κτίρια και ότι θα κάνουμε έναν περίπατο μέχρι το "Βαρόσι" για να δούμε τα παλιά αυτά κτίρια που βρίσκονται τα περισσότερα γύρω από το ποτάμι.

Ξεκινήσαμε τον περίπατο βλέποντας τα παλιά κτίρια. Κοντά στον Αριστοτέλη ήταν το Τζαμί. Δίπλα από το 3ο Γυμνάσιο ήταν ένας πύργος.

Τα σπίτια έχουν κάτι το διαφορετικό. Είναι κλασικά. Τα περισσότερα σπίτια που συναντάμε τα έχουν χτίσει οι Τούρκοι. Χαρακτηριστικό των περισσότερων είναι οι αυλές. Αρκετά από τα κτίρια αυτά κατοικούνται μέχρι σήμερα, αλλά τα περισσότερα είναι εγκαταλειμμένα. Τα νεοκλασικά κτίρια είναι πιο πολλά από τα παραδοσιακά. Έχουν σχέδια στους τοίχους και μικρά παράθυρα. Τα κτίρια αυτά έχουν: υπόγειο, δωμάτια, εσωτερική σκάλα και μπαλκόνια.

Εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και δίνουν έμπνευση στους ζωγράφους και τους φωτογράφους. Αυτά τα κτίρια ονομάζονται διατηρητέα.

Από τους μαθητές του Ε2.

Φωτογραφίες από τον περίπατο...

   
© 2ο 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος