Επίσκεψη της Δ' τάξης στο Λαογραφικό Μουσείο του ΦΣΦ "Ο Αριστοτέλης"

Λεπτομέρειες

PB220786Την Τετάρτη 7/12, η τέταρτη τάξη επισκέφτηκε το λαογραφικό μουσείο του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης». Γνωρίσαμε από κοντά ένα κομμάτι από την παράδοση της Φλώρινας.

Είδαμε παραδοσιακές στολές, κοσμήματα, είδη λαϊκής τέχνης. Σε ένα δωμάτιο υπήρχε αναπαράσταση του νοικοκυριού, με τις κατσαρόλες, τα πιάτα και όλα τα κουζινικά, με το σοφρά που τρώγαν γύρω του οι άνθρωποι.

 Για να διαβάσετε όλο το άρθρο και να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη κάντε κλικ στον σύνδεσμο παρακάτω.

 

Αν κλείναμε τα μάτια θα βλέπαμε την οικογένεια να κάθεται και να τρώει, τη μάνα να ανοίγει φύλλο πάνω στην ξύλινη τάβλα, τη γιαγιά να κάνει μπάνιο τα παιδιά μέσα στη σκάφη, ενώ δίπλα καίει το μαγκάλι. Τον παππού να καπνίζει το τσιμπούκι του και τον πατέρα να απολαμβάνει το τσιπουράκι του. Πιο κει το μωρό κοιμάται στην κούνια του και η άλλη γιαγιά γνέθει με τη ρόκα της το μαλλί.

Όμορφες θύμησες που τις αποτύπωνε ο φωτογράφος στην πλατεία με την παραδοσιακή φωτογραφική του μηχανή. Ζευγαράκια, οικογένειες με τις παραδοσιακές φορεσιές, όλοι περιμένουν στη σειρά να δουν τον εαυτό τους αποτυπωμένο στο χαρτί.

Πιο κει οι οργανοπαίχτες παίζουν με τα μουσικά τους όργανα παραδοσιακούς χορούς και οι κοπέλες με τις ασημένιες πόρπες, τις περίτεχνες ζώνες και τα φλουριά χορεύουν.

Γυρίσαμε πίσω στο χρόνο και νοσταλγήσαμε την αθωότητα, την απλότητα και τη ζεστασιά του παρελθόντος.

Μπράβο στο ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» που έχει διατηρήσει σε τόσο καλή κατάσταση όλα αυτά τα πράγματα έτσι ώστε το μουσείο είναι επισκέψιμο σε όλους, μικρούς και μεγάλους, για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας.


   
© 2ο 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος