Η Τέχνη του Αγγειοπλάστη στην Πόλη της Φλώρινας

Λεπτομέρειες

aggeioplastikiΗ τέχνη του αγγειοπλάστη στη Φλώρινα ξεκίνησε περίπου στα 1860-1870.Από τους πρώτους ίσως ο πρώτος αγγειοπλάστης ήταν ο Χρήστος Τσουκαλάς. Συνέχισε ο γιος του Γιώργος Τσουκαλάς ο οποίος γεννήθηκε το 1890-1960. Ο γιος του Γιώργου ήταν ο Σωτήρης Τσουκαλάς ο οποίος συνέχισε έως το 1961. Μετά από δύο χρόνια το 1963 σταμάτησε η τέχνη του αγγειοπλάστη στη Φλώρινα. Ο τελευταίος ήταν ο Χατζηνίκος. Στην οδό Παύλου Μελά στη Φλώρινα ζούσε η οικογένεια του Σωτήρη Τσουκαλά, στο δρόμο αυτό υπήρχαν και άλλοι αγγειοπλάστες.

Λέγεται ότι το επίθετο Τσουκαλάς καθιερώθηκε επειδή δούλευαν στα τσουκάλια. Το κανονικό τους επίθετο ήταν Ασίκης. Ο Γιώργος Τσουκαλάς ήταν ο μοναδικός στη Φλώρινα που έκανε κάποια σχέδια στα τσουκάλια, λεπτά γυναικεία μαλλιά τα οποία έμπαιναν σε γυναικείες μορφές.

Τον πηλό τον αγόραζαν από τη περιοχή που βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φλώρινας. Το κουβαλούσαν με τα κάρα και το άφηναν στην αυλή τους. Το ζυμωτήρι ήταν απέναντι από το σπίτι τους στο σημερινό κατάστημα του Αποστόλου. Ζύμωναν τον πηλό με τα πόδια για να λιώσει καλά και να μην μείνει καθόλου πετραδάκι. Το έβαζαν στον τόρνο, ρόδα και το γύριζαν με τα χέρια αφού είχε γίνει τελείως λείο. Έψηναν τα σκεύη σε φούρνο ο οποίος βρισκόταν πίσω από το σπίτι τους. Η θερμοκρασία έπρεπε να ήταν η σωστή γιατί αλλιώς υπήρχε κίνδυνος να σκάσουν. Τα τσουκάλια θα στέγνωναν για δύο μέρες τουλάχιστον. Έφτιαχναν στάμνες για νερό, κατσαρόλες, πιάτα και σκεύη για κρασί. Όταν στέγνωναν τα τσουκάλια όλη η οικογένεια αναλάμβανε να ζωγραφίσει και να στολίσει με διάφορα σχέδια. Τα σχέδια ήταν απλά, λιτά και κυρίως λουλούδια.

Για την Πεντηκοστή έφτιαχναν κάποιες στάμνες για να τις δωρίσουν αυτοί που είχαν χάσει κοπέλες οι οποίες είχαν την μορφή της γυναίκας με αυτά τα ιδιαίτερα μαλλιά που έφτιαχνε ο Γιώργος Τσουκαλάς. Τις κατσαρόλες και τα πιάτα τα περνούσαν από μέσα με μια ειδική επίστρωση σαν λούστρο. Τα πουλούσαν στο παζάρι και ζούσαν από αυτό. Βέβαια γίνονταν και παραγγελίες από τα γύρω χωριά της Φλώρινας. Σε όλη την περιοχή γνώριζαν ότι η οδός Παύλου Μελά ήταν η οδός των Τσουκαλάδων και ερχόταν να αγοράσουν τα τσουκάλια από όλα τα χωριά.

Εργασία της μαθήτριας του Δ2 Γεωργίας Μάρκου

   
© 2ο 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος